Kybalion


Desi acest blog este, in principal, dedicat artelor vizuale (de fapt, jocului nostru in lumea fizica a formelor), am simtit nevoia de a aduce in discutie un subiect metafizic de prima importanta. Aceasta deoarece noi credem (si observam) ca intreaga cunoastere a umanitatii, in ciuda specializarii tot mai accentuate din ultimele secole, a ajuns intr-un punct in care toate disciplinele si toate stiintele converg, iar acest proces de convergenta pare sa se accelereze pe zi ce trece. Desigur, acest fenomen gnoseologic este mai usor de identificat in cadrul acelor stiinte de frontiera sau in teoriile unor cercetatori care n-au abdicat de la principiile obiectivitatii si onestitatii, din moment ce inertia mentala a oamenilor si modelul social actual ne leaga cu obstinenta de o paradigma stiintifica limitata si depasita, anume fizica newtoniana, materialismul si darwinismul. (Daca inca nu crezi in ce masura sistemul impune aceasta paradigma si ii “pedepseste” prin excludere si ridiculizare pe cei care nu se “aliniaza” si vor sa urmeze linii independente de cercetare, iti recomandam sa vezi aceste documentare: Universul – Aventura cosmologica, Dezastrele pe care darwinismul le-a adus umanitatii si Descifrand misterul vietii).

Revenind asadar la punctul de convergenta catre care par sa conduca noile observatii din fizica cuantica, din noile abordari din biologie, geologie etc, se poate observa ca acesta este acelasi punct in care stiinta moderna se intalneste cu unele dintre cele mai vechi traditii spirituale ale lumii. Asistam deci la un fenomen in care redescoperim cu mijloace moderne principii spirituale aflate de mii de ani in corpul de cunoastere al umanitatii, iar stiinta incepe sa dea tot mai multa greutate unui model al realitatii bazat pe Spirit (inteles mai degraba ca Informatie + Energie).

In acest context, credem ca enuntarea si explicarea Legilor Kybalionului si pe acest blog nu poate decat sa contribuie la cresterea gradului de constientizare si ridicarea vibratiei la nivel colectiv. Si asta deoarece aceasta informatie este una FUNDAMENTALA, cu valabilitate UNIVERSALA (cu aplicabilitate peste tot in Univers, la toate nivelele vietii si nimeni nu i se sustrage), ce ar trebui stiuta de fiecare om venit la scoala Pamant si ar trebui predata copiilor inca din clasele primare.

Asadar, Legile Kybalionului sunt legile Creatiei, principii metafizice (sunt deasupra legilor fizicii, fiind mai generale decat acestea) care stau la baza Vietii ca proces. Ele sunt principiile ordonatoare ale Intregului (Cosmosului), in acest sens putand fi numite Legile lui Dumnezeu (a nu se confunda cu cele 10 porunci ale lui Moise care sunt doar niste legi morale si, ca atare, relative temporal, cultural si dimensional). Legile Kybalionului mai sunt denumite: Legea Universala, Legile Creatiei, Legile Spirituale Universale, Legea Spiritului sau, pe scurt, Legea. Expresii precum “a fi in Lege” sau “in acord cu legile universale” fac trimitere directa la aceste principii.


Scurt istoric despre filosofia hermetica

Din Egiptul antic ne vin invataturile ezoterice, fundamentale, care au influentat filosofiile tuturor popoarelor, de mai multe mii de ani. Toate tarile au imprumutat cate ceva de la doctrinele sale: India, Persia, Chaldeea, China, Japonia, Siria, vechea Grecie, Roma si alte neamuri vechi. Acestea au luat parte la banchetul cunoasterii, pe care hierofantii si maestrii tarii lui Isis le-au oferit celor pregatiti sa cunoasca din culmea stiintei mistice si oculte, dezvaluite de maestrii acestui vechi tinut.

In Egipt se afla loja misticilor. Prin portile templelor intrau neofitii si plecau adeptii, maestrii si hierofantii, in toate colturile lumii. Printre acestia a fost si Hermes Trismegistul, tatal intelepciunii oculte, fondatorul astrologiei si alchimiei. Detaliile vietii lui s-au pierdut, mai multe tari disputandu-si locul nasterii sale. Perioada sederii sale in Egipt (care constituie ultima sa reincarnare pe aceasta planeta) nu ne este cunoscuta; aproximativ, este fixata in ultimele zile ale celor mai vechi dinastii egiptene. Autorii competenti il considera, totusi, contemporan cu Abraham. Unele traditii iudaice merg pana la a afirma ca Abraham chiar a fost beneficiarul unei mari parti din cunostintele acumulate de Hermes, fiindu-i acestuia elev. Altii sustin ca  Hermes a trait pe timpul lui Moise. Exista o controversa si asupra autenticitatii “Tablitei de Smarald” sau Tabula Smaragdina, atat de des atribuita lui Hermes, care cuprinde celebra fraza : “Cum e sus, asemeni e si jos”. In anii care au urmat disparitiei sale din planul terestru (traditia sugereaza ca ar fi trait sute de ani "in carne"), egiptenii l-au zeificat numindu-l Toth. Mai tarziu, grecii il aseaza in Panteonul zeitatilor proprii, numindu-l Hermes, zeul intelepciunii.

Egiptenii i-au cinstit memoria zeci de secole, considerandu-l "scriitorul zeilor", ajungand, in cele din urma, sa-i dea vechiul nume, Hermes Trismegistul, care inseamna "de 3 ori mare", "Mai Marele Marilor", "mai mare decat toti Marii". In toate tarile, numele de Hermes Trismegistul era sinonim cu Fantana intelepciunii. Folosirea cuvantului "hermetic" este strict legata de sensul "secret inchis", "nimic nu poate scapa". Discipolii au pastrat secretul invataturilor, nevoind sa dea perle porcilor, preferand sa dea “laptele copiilor si carne oamenilor nestiutori”. Discipolii au fost "hermetici" de teama de a nu vedea doctrina secreta transformandu-se in credinta (cult) religioasa. Vechiul ocultism din India si Persia a degenerat, pierzandu-se, in mare parte, din cauza ca apostolii sai au devenit preoti. Ei au amestecat teologia cu filosofia, avand astfel ca efect pierderea ocultismului in noianul superstitiilor religioase, al cultelor, al credintei si al zeilor. La fel, in Grecia si Roma, invataturile hermetice ale gnosticilor si ale primilor crestini au degenerat sub domnia lui Constantin (306 - 337), al carui pumn de fier a amestecat filosofia cu teologia. Aceasta a luat scolii crestine ce era esential credintei: spiritul sau, obligand-o spiritual sa bajbaie timp de secole si condamnand adeptii (crestinii) la idolatrie, in loc sa le furnizeze un model viu de urmat. 

Asadar, in primele zile ale Antichitatii existau un anumit numar de doctrine secrete fundamentale ce se transmiteau de catre Maestru elevului si care erau cunoscute sub numele de Kybalion. Sensul exact si semnificatia cuvantului s-au pierdut de mai multe secole. Principiile acesteia, care au ramas legate de numele lui Hermes Trismegistos, nu au fost scrise niciodata; era o culegere de maxime, axiome si precepte, complet neinteligibile pentru profani, dar pe care adeptii le intelegeau imediat ce erau aplicate. Principiile hermetice erau aratate doar acelora care trecusera prin initieri de purificare, de invatare si de faurire de aptitudini. Ulterior, filosofia hermetica a fost incorporata in invataturile mistice ebraice si in ramura alexandrina a gnosticismului (secta crestina mistica din vechime). Cartile lui Hermes (care includ Corpus Hermeticum si Divine Pymander), au fost traduse la inceput in greaca, iar apoi in araba si latina. Hermetismul, si vlastarul sau - alchimia - erau subiecte populare in Evul Mediu si Renastere (cca 800 - 1800). Printre adeptii sai s-au numarat si Sir Isaac Newton si Carl Jung.

E esential de retinut ca arta alchimiei hermetice da preponderenta Fortelor Mentale (mai mult decat elementelor materiale), unei transmutatii, unui fel de vibratie mentala, mai mult decat transformarea unui fel de mental in altul. Pentru ca, asa cum mentioneaza Kybalionul, superiorul guverneaza inferiorul, iar fortele mentale sunt superioare celor materiale, primele avand rol cauzal asupra celor din urma, care sunt doar efect. Astfel, legenda "pietrei filosofale", capabila sa transforme in aur un metal de rand, nu era decat o alegorie a filosofiei hermetice, bine inteleasa de catre adeptii hermetismului veritabil. 
 
Principiile Kybalion-ului

Asadar, invataturile Kybalion-ului vin de la Hermes Trismegistos (de aici si numele de “Hermetica”), fiind predate de-a lungul timpului doar pe cale orala sau prin intermediul scrierilor criptice. In anul 1908, trei elevi in hermetica au consemnat pentru prima data aceste invataturi, publicandu-le in engleza, intr-o carte ce purta titlul “ The Kybalion”. Chiar si asa, aceasta lucrare s-a dovedit a fi greu de inteles, din cauza limbajului sau arhaic si derutant, ceea ce n-a impiedicat-o sa fie republicata in mai multe editii de-a lugul secolului trecut. O versiune mai accesibila, scrisa intr-un limbaj modern, cu comentarii si exemple practice, o constituie cartea “The Divine Magic. The Seven Sacred Secrets of Manifestation” de Doreen Virtue, aparuta in 2006 si tradusa in romaneste la editura For You. Iata cum justifica autoarea importanta studiului Kybalion-ului pentru omul modern:

“Atata vreme cat traim in planul terestru, materia este reala pentru noi. Ea nu este mai putin reala doar pentru ca intelegem teoriile stiintifice despre atomi, sau invataturile hermetice despre natura mentala a Universului. Dar noi putem controla materia prin aplicarea fortelor superioare; este mai bine decat a ne preface ca materia nu exista. Legile naturale sunt constante (in acest plan) si nu putem scapa de ele, dar le putem invinge prin aplicarea altor legi, de ordin superior. [...] Mentalismul, puterea gandurilor noastre, reprezinta cea mai importanta forta naturala in Univers.”
 
Maximele originale, axiomele si perceptele Kybalionului urmeaza mai jos, textul original fiind respectat. Speram ca cei care le citesc vor scoate din intelegerea si meditarea asupra lor tot atata profit cat au scos si cei care i-au precedat pe drumul maiestriei, timp de secole. In cuvintele Kybalionului: "Sub pasii Maestrului, urechile celor care sunt pregatiti sa inteleaga doctrina sa se deschid cat mai mari, si cand urechile elevului sunt gata sa asculte, atunci vin buzele pentru a le umple de intelepciune." Aceasta e Legea Principiului Hermetic al Cauzei si Efectului, sub aspectul de Lege a Atractiei; ea uneste buzele si urechile, elevul si lucrarea.

Principiile Adevarului sunt in numar de sapte. "Acela care le cunoaste si le intelege poseda cheia magica ce va deschide toate portile Templului, chiar inainte de a le atinge.":

1. Legea Mentalismului
2. Legea Corespondentei
3. Legea Vibratiei
4. Legea Polaritatii
5. Legea Ritmului
6. Legea Cauzei si Efectului
7. Legea Genului (distinctia)

1. LEGEA MENTALISMULUI

"Totul este Spirit; Universul este mental" - KYBALION

Legea implica adevarul ca totul este Spirit. Ea explica faptul ca totul este realitate substantiala, aflandu-se in toate manifestarile si aparentele exterioare, pe care le cunoastem sub numele de Univers material. Fenomene ale vietii, Energie, Materie, intr-un cuvant, tot ce este aparent simturilor noastre este Spirit, incognoscibil in el insusi si indefinibil; insa acesta poate fi considerat si gandit ca un Spirit Universal, Infinit. Ea explica chiar faptul ca Lumea sau Universul Fenomenal nu-i decat o creatie mentala a Totului, subiect al legilor lucrurilor create, Universul fiind considerat, in intregul sau sau in partile sale, ca o experienta in Spiritul Totului, in acest Spirit noi traind, lucrand si fiintand. Aceasta Lege, stabilind natura mentala a Universului, explica foarte usor toate fenomenele mentale si psihice, atat de variate, care ocupa un loc important in viata oamenilor si care, fara a fi explicate, sunt neinteligibile, dispretuind orice interpretare stiintifica.

A intelege aceasta Mare Lege al Mentalismului, inseamna a permite individului sa inteleaga cu usurinta Legile Universului Mental si sa le aplice, spre a-si imbunatati starea si spre a se perfectiona. Discipolul in hermetica este capabil sa aplice inteligent Marile Legi Mentale, in loc sa se serveasca de ele la intamplare.

Intrand in posesia Cheii Maiestriei Universale, practicantul poate sa deschida nenumarate porti ale Templului Mental si Psihic al Cunoasterii, reusind sa patrunda in el liber si inteligent. Aceasta Lege explica natura veritabila a Energiei si a Puterii, a Materiei, dar mai ales de ce, pentru ce si cum sunt ele subordonate stapanirii Spiritului.

Unul dintre Maestrii hermetici a scris demult: "Acela care intelege adevarul naturii mentale a Universului este deja bine inaintat pe drumul Maiestriei". Aceste cuvinte sunt tot atat de adevarate astazi pe cat erau la timpul la care au fost scrise. Fara cheia Maiestriei (cheia conducatoare, principala, universala) adevarata Maiestrie este imposibil de realizat, iar elevul va bate zadarnic la nenumaratele porti ale Templului.


Nu uita ca misticii au spus-o mereu: lumea este vis in mintea lui Dumnezeu; fizica cuantica o intareste astazi: o realitate apare in manifestare in momentul in catre este observata, perceputa!


2. LEGEA CORESPONDENTEI

"Ceea ce este Sus este ca si ceea ce este Jos; Ceea ce este Jos este ca si ceea ce este Sus" - KYBALION

Aceasta Lege implica adevarul ca exista intotdeauna un raport constant intre legile si fenomenele diferitelor planuri ale fiintei si ale vietii. Vechea axioma hermetica este in acesti termeni: "Ceea ce este sus este ca si ceea ce este jos; ceea ce este jos este ca si ceea ce este sus".

Intelegerea acestei Legi confera mijloace destule in a rezolva paradoxuri obscure si destule secrete ale naturii.

Exista planuri ale vietii pe care noi le ignoram complet, dar cand aplicam Legea Corespondentei devenim capabili sa intelegem mai departe ca nu este posibil sa facem altfel. Ele se manifesta si se aplica peste tot in Univers, pe diferitele planuri ale acestuia: material, mental si spiritual, acest fapt fiind considerat o Lege Universala. Vechii hermetisti il considerau ca fiind unul dintre instrumentele mentale cele mai importante, cu ajutorul caruia omul este capabil sa rastoarne obstacolele care i se ridica in fata, in fata necunoscutului. Acestuia i-a fost posibil a inlatura voalul lui Isis, la punctul la care a intrezarit, intr-o lumina, o parte a zeitei. La fel cum cunoastem principiile geometriei, si aceasta cunoastere permite astronomului asezat in fata observatorului sau sa masoare distantele dintre astri, urmarind miscarile lor; la fel, cunoasterea Legii Corespondentei permite omului sa deduca inteligent, din necunoscut, cunoscutul. 


Si pentru a intelege mai bine Legea Corespondentei, ca ceea ce este Sus este si Jos iar ceea ce este Jos este si Sus, va lasam cu urmatorul exemplu ilustrativ:

3. LEGEA VIBRATIEI

"Nimic nu sta, totul se misca, totul vibreaza" - KYBALION

Aceasta Lege implica adevarul ca totul se afla in miscare, totul vibreaza, neexistand nimic in stare de repaos, fapte pe care stiinta moderna le accepta si pe care orice noua descoperire stiintifica tinde sa le verifice.

Sunt mii de ani de cand invatatii vechiului Egipt au enuntat aceasta Lege Universala. El explica diferentele existente intre diferitele forme ale materiei, ale energiei, ale sufletului si chiar ale spiritului ca fiind consecintele unor proportii inegale ale vibratiei. Pornind de la acel TOT care este Spiritul Pur si pana la formele cele mai grosolane ale materiei, totul vibreaza; cu cat este mai intensa vibratia, cu atat este mai inalta pozitia pe scara evolutiei. Vibratia este atat de intensa si atat de infinit de rapida incat, practic, Spiritul Pur este in repaos, la fel ca o roata care se invarte atat de repede incat pare ca sta pe loc. In cealalta extremitate a scarii se afla formele grosolane ale materiei, ale caror vibratii sunt atat de lente incat parca nici nu ar exista - la fel ca si sunetele de joasa frecventa pe care urechea omeneasca nu le poate percepe; intre acesti doi poli sunt milioane si milioane de grade ale vibratiei; de la corpuscul la unda, de la atom la molecula, pana la lumi si universuri, totul vibreaza.

Aceasta este la fel pentru energie si pentru forta, care nu sunt decat grade diferite ale vibratiei. Aceasta corespunde si in planul mental, caruia vibratiile ii guverneaza starea, cat si planului spiritual.

Discipolul hermetist care intelege bine aceasta Lege si formele sale corespunzatoare este capabil sa-si controleze propriile vibratii mentale si, de asemenea, pe ale altora. Maestrii folosesc in mod egal aceasta lege, in diferite maniere, pentru a invinge fortele naturii.

"Cel care intelege Legea VIBRATIEI a castigat sceptrul puterii", a spus un vechi ocultist.


4. LEGEA POLARITATII

"Totul este dublu; orice lucru are doi poli; totul are doua extreme; asemanatorul si neasemanatorul au aceeasi semnificatie; polii opusi au o natura identica, insa de grade diferite; extremele se ating; toate adevarurile nu sunt decat semiadevaruri; toate paradoxurile pot fi conciliate" - KYBALION

Aceasta Lege implica adevarul ca totul este dublu, totul are doi poli, totul are doua extreme. Aceste fraze sunt vechi axiome hermetice. Ele explica vechile paradoxuri care au creat atata perplexitate oamenilor si se exprima dupa cum urmeaza: teza si antiteza au o natura identica, insa de grade diferite; contrariile sunt asemanatoare si nu difera decat prin gradul lor, polii opusi putandu-se concilia; extremele se ating; totul este si nu este in acelasi timp; toate adevarurile nu sunt decat semiadevaruri; orice adevar este pe jumatate fals; acelasi lucru are doua fatete, etc.

Legea Polaritatii explica faptul ca in orice lucru sunt doi poli, doua aspecte diferite, opuse, si ca, in realitate, contrariile nu sunt decat extreme ale acestui obiect, intre care sunt intercalate grade diferite. De exemplu caldura si frigul, desi sunt opuse, in realitate unde se termina caldura si unde incepe frigul? Nu exista un frig si nici o caldura, absolute. Cei doi termeni, cald si frig, indica numai gradele diferite ale aceluiasi lucru; acest lucru care se manifesta cu frig si cald este numai o varianta a vibratiei. Astfel, cald si frig nu sunt decat doi poli a ceea ce numim caldura, iar fenomenele care il insotesc sunt manifestarile Legii Polaritatii. Acelasi fenomen este adevarat in cazul luminii si intunericului, care sunt unul si acelasi lucru, deosebirea constand intr-o diferenta de grade a celor doi poli ai fenomenelor; cand ne paraseste noaptea si cand incepe ziua?

Ce diferenta este intre mare si mic; intre taios si tocit; intre calm si nelinistit; intre sus si jos; intre pozitiv si negativ? Legea Polaritatii explica aceste paradoxuri si nici unul nu-l poate inlocui pe celalalt. In planul mental, tot acest principiu lucreaza.

Sa luam insa un exemplu extrem de radical: al urii si dragostei, doua stari mentale in aparenta total diferite. Sunt, insa, grade diferite in ura si dragoste; de asemenea, sunt sentimente intermediare, pentru care noi folosim cuvintele simpatic si antipatic, care ajung sa se confunde atat de mult, incat uneori este o dificultate a sti daca vreunul va este simpatic sau antipatic, daca va simtiti atras de el sau va este indiferent. Aceste sentimente opuse nu sunt decat grade diferite ale unui sentiment unic, asa cum il veti putea gandi si intelege daca veti medita o clipa la aceasta. Mai mult decat atat, si hermetistii ii acorda o importanta deosebita; este posibil de schimbat vibratiile urii in vibratiile dragostei, atat in propriul tau spirit cat si in spiritul altora. Multi dintre cei care citesc aceste randuri au avut experiente personale de tranzitie rapida, involuntara, intre dragoste si ura, sau invers, in propria persoana si a altora. De-abia acum veti intelege ca este posibil sa realizati acest lucru cu ajutorul vointei, folosind formulele hermetice. Binele si raul nu sunt decat doi poli diferiti ai aceluiasi lucru; hermetismul cunoaste arta de a transforma raul in bine, prin aplicarea Principiului Polaritatii. In totalitate, arta polarizarii este o faza a alchimiei mentale, cunoscuta si aplicata de Maestrii vechi si moderni ai hermetismului.

Intelegerea acestei Legi permite modificarea polaritatii proprii, tot atat de bine ca si pe a altora; pentru a deveni un maestru al acestei arte trebuie sa-ti consacri timpul studiului necesar.5. LEGEA RITMULUI

"Totul se scurge inauntru sau in afara; orice lucru are durata sa; totul evolueaza, apoi degenereaza; balansul pendulei se manifesta in totul; masura oscilatiei sale la dreapta este asemanatoare cu masura oscilatiei la stanga; ritmul este constant" - KYBALION

Aceasta Lege implica adevarul ca in orice lucru se manifesta o miscare inainte si inapoi, o miscare asemanatoare unei pendule, ceva asemanator unei maree, unei mari inalte si unei mari scazute. Aceasta miscare de plecare si venire se produce intre doi poli a caror Lege a polaritatii ni s-a demonstrat ca exista.

Este intotdeauna o actiune si o reactiune, un progres si un recul, un maxim si un minim. Tot asa este pentru toate elementele Universului: sori, lumi, oameni, animale, spirit, energie, materie. Se reafirma astfel adevarul ca "singura constanta in Univers este schimbarea", crearea si distrugerea sistematica a formelor.

Aceasta lege se manifesta in nasterea si distrugerea lumilor, in progresul si decadenta natiunilor, in viata oricarui lucru si, in sfarsit, in starea mentala a omului; pentru acest din urma lucru, hermetistii apreciaza importanta intelegerii acestei Legi. Hermetistii au inteles-o bine si au gasit ca aplicarea acesteia este universala. Ei au descoperit anumite mijloace pentru a anihila prin ele chiar efectele, prin folosirea de formule adecvate.

Ei implica legea mentala a neutralitatii. Ei nu pot anula Legea Ritmului, nici sa-i opreasca cursul; dar au invatat sa-i opreasca, mai bine zis sa-i evite, efectele asupra lor insisi, intr-un anumit grad, care depinde de nivelul de maiestrie atins. Ei au invatat s-o utilizeze, in loc de a fi utilizati de ea; in acest lucru si in metoda de asimilare consta arta hermetistilor.

Maestrul in hermetica se polarizeaza el insusi la punctul unde vrea sa ramana, apoi neutralizeaza balansul ritmic al pendulei, care tinde sa-l transporte catre celalalt pol. Toti cei care si-au insusit un anumit grad de maiestrie personala lucreaza astfel, intr-o oarecare masura, mai mult sau mai putin inconstient. Maestrul, din contra, o face constient, prin folosirea vointei sale. Astfel, el ajunge sa atinga un grad de echilibru si de fermitate mentala, aproape de necrezut din partea celor care sunt tarati inainte si inapoi, ca o pendula.

Aceasta Lege, ca si cea a polaritatii, precum si metodele pentru a le contracara (a le neutraliza) au fost studiate in amanunt de hermetisti, iar folosirea lor constituie o parte importanta a alchimiei mentale.


6. LEGEA CAUZEI SI EFECTULUI

"Orice cauza are efectul sau; orice efect are cauza sa, totul se intampla conform Legii. Hazardul este un nume dat unei legi necunoscute. Sunt numeroase planuri ale cauzalitatii, insa nimic nu scapa Legii" - KYBALION

Acest principiu implica faptul ca exista o cauza pentru orice efect produs si un efect pentru orice cauza. El explica ca totul se intampla conform unei legi, ca niciodata nimic nu se intampla accidental, neprevazut, ca hazardul nu exista si ca, deoarece exista planuri diferite de cauza si efect, planul superior domina totdeauna planul inferior.

Nimic nu poate scapa in intregime Legii.

Hermetistii cunosc pana la un anumit punct arta si metodele de a se ridica deasupra planului obisnuit al cauzei si efectului. Ridicandu-se mental la un plan superior, ei devin cauza, in loc de a fi efect. Multimile se lasa docil conduse, ele asculta de tot ce le inconjoara, de vointa si dorinta celor mai puternici, de ereditate, sugestie, de toate cauzele exterioare care le dirijeaza ca pe simpli pioni ai vietii.

Maestrii, din contra, se ridica in planul superior, dominand sentimentele si caracterul lor, calitatile si puterile, tot asa de bine ca pe tot ce-i inconjoara. Ei devin stapani, in loc de a fi jucati si dirijati de vointa altora, precum si de influentele exterioare. Ei se servesc de Lege, in loc de a fi instrumente. Maestrii asculta de cauzalitatea principiului superior, insa ei comanda planul lor. In aceasta afirmatie exista o bogatie de cunostinte hermetice. Le intelege cine se apleaca cu atentie asupra lor. 7. LEGEA GENULUI

"Este un gen in toate lucrurile; TOTUL are principiile sale: masculin si feminin; genul se manifesta in toate planurile" - KYBALION

Aceasta Lege implica adevarul ca genul exista peste tot. Principiile masculin si feminin sunt in actiune constanta. Acesta e adevarul nu numai in plan fizic, ci si in planurile mental si spiritual.

In planul fizic, Legea Genului se manifesta sub forma sexului, in plan superior el ia forme mai elevate, insa este mereu acelasi. Nici o creatie fizica, mentala sau spirituala nu este posibila fara el. Intelegerea legilor sale va arunca lumina asupra multor obiecte care in mod constant au uimit spiritul oamenilor.
Daca vreti sa intelegeti filosofia Creatiei, a Regenerarii Mentale si Spirituale, trebuie sa studiati si sa intelegeti aceasta Lege hermetica. Ea ascunde solutia unui mare numar de mistere ale vietii. 


Orice lucru, orice individ contine cele doua elemente: masculin si feminin. Orice element masculin are elementul sau feminin, si invers. Rolul principiului Masculin este de a dirija catre principiul Feminin o anumita energie inerenta, la fel si invers si de a pune astfel in  miscare procesul Creatiei. Unul sau altul, luate  separat ca principii, sunt incapabile sa creeze, sa dinamizeze, sau sa existe: cu alte cuvinte sunt doua jumatati. "Si cand doi vor deveni UNUL, iata OMUL".

Din aceasta perspectiva inalta, in care femininul si masculinul sunt aspecte ale Spiritului Pur/Sursei/Dumnezeu, intre ale caror polaritati ia nastere jocul Creatiei, sexualitatea umana (ca expresie a legii genului aplicat in plan terestru) are caracter divin, sacru. De mentionat ca nu este nici o inrudire cu numeroasele teorii fundamentale, periculoase si degradante, cu invataturile care sunt raspandite sub titluri fanteziste si care nu sunt decat o prostituare a Marelui Principiu natural al genului. Filosofia hermetica s-a ridicat intotdeauna cu indignare impotriva invataturilor degradante care conduc la destrabalare, pasiuni necumpatate si pervertirea principiilor naturii. Hermetismul si alchimia nu au nimic care poate sa fie util acestor scopuri. Pentru aceia care sunt puri (curati sufleteste), totul este pur; pentru cei care sunt murdari, totul este murdar.

Pentru o intelegere superioara, non-duala, amorala (dincolo de judecata bine - rau, moral - imoral) a sexualitatii umane recomandam studierea filosofiei tantrice(Dincolo de prejudecata comuna, perpetuata necritic, putin stiu ceea ce este cu adevărat Tantra. Tantra nu reprezinta, cum se crede, doar un mod de a deveni un amant/ o amanta mai dotat/dotata decat semenii. Vizeaza o imagine complexa a lumii, de natura holografica, adica un mod complet de a trai si de a privi existenta. Tantra urmareste expresia modelelor de energie din corpul uman si armonizarea lor cu Spiritul si arhetipurile, acestea fiind intruchipari ale principiilor feminin / magnetic si masculin / electric. Ca metoda, Tantra înseamnă a observa pentru a ti se face cunoscut.)
Rezumat:

1. TOTUL este Spirit; Universul este mental.

2. Ceea ce este Sus este ca si ceea ce este Jos; ceea ce este Jos este ca si ceea ce este Sus.

3. Nimic nu sta, totul se misca, totul vibreaza.

4. Totul este dublu; orice lucru are doi poli; totul are doua extreme; asemanatorul si neasemanatorul au aceeasi semnificatie; polii opusi au o natura identica, insa de grade diferite; extremele se ating; toate adevarurile nu sunt decat semiadevaruri; toate paradoxurile pot fi conciliate.

5. Totul se scurge inauntru sau in afara; orice lucru are durata sa; totul evolueaza, apoi degenereaza; balansul pendulei se manifesta in totul; masura oscilatiei sale la dreapta este asemanatoare cu masura oscilatiei la stanga; ritmul este constant.

6. Orice cauza are efectul sau; orice efect are cauza sa, totul se intampla conform Legii. Hazardul este un nume dat unei legi necunoscute. Sunt numeroase planuri ale cauzalitatii, insa nimic nu scapa Legii.

7. Este un gen in toate lucrurile; TOTUL are principiile sale: masculin si feminin; genul se manifesta in toate planurile. 
Fizica cuantica

In sprijinul intelegerii legilor Kybalionului (in special principiului mentalismului), vine azi fizica cuantica, al carei limbaj stiintific este mai familiar omului modern. Urmatorul extras este din cartea "Realitatea noastra suprema" de Adrian Cooper, ce ofera o noua imagine a Universului, imagine in care se regasesc deplin cele sapte principii hermetice:


"Pe langa faptul ca explica adevarata natura a Universului si a realitatii, fizica cuantica, chiar si la nivelul sau cel mai fundamental si non-matematic, explica in acelasi timp realitatea asa cum este ea experimentata in viata de zi cu zi de catre toate formele de viata, constiente sau altfel, afectand profund realitatea fiecarei persoane, fara exceptie. Fizica cuantica ilustreaza modul in care tot ceea ce exista in Univers, in toate dimensiunile vietii si realitatii, este alcatuit in cele din urma din cuante de Energie, vibratie... Energia nu numai ca abunda si este parte integranta din toate aspectele existentei, dar este, in acelasi timp, Minte vie, Constienta vie. [Informatie]

Prin urmare, orice element al Universului isi are propria viata in cadrul acestei infinite Energii inteligente. Orice este un aspect al acestei Inteligente infinite. Fiecare persoana, fiecare animal, fiecare copac, fiecare stea si fiecare planeta, orice microorganism, oricat de mic ar fi el, toate sunt, in cele din urma, in aceeasi masura, aspecte ale aceleiasi energii. Nu exista separatie decat prin iluzia creata de catre ego si cele cinci simturi fizice. Noi, impreuna cu absolut tot ceea ce exista in Univers, suntem una, fara exceptie. Pentru ca Universul este o Inteligenta infinita din ale carei multiple aspecte facem si noi parte integranta, cuantele de Energie sunt influentate de Minte, care ea insasi este energie pura. Ori de cate ori priviti la o posesiune, indiferent ca e o casa, o masina sau un televizor, acestea nu sunt de fapt nimic mai mult decat o forma de organizare a Energiei sau cuante create prin procesele de gandire ale Mintii. Daca aceste obiecte ar fi analizate foarte de aproape, s-ar vedea ca nu sunt solide in realitate, ci mai degraba sunt compuse din cuante de Energie care vibreaza si se misca cu acceleratii foarte mari spre si dinspre obiectul observat.

Nimic nu poate exista permanent daca nu este observat, pentru ca Mintea este cea care controleaza si alcatuieste cuantele de Energie si, fara concentrarea Mintii, cuantele ar deveni din nou un potential pentru altceva. Daca, de exemplu, toata lumea ar inceta sa observe lumea si tot ceea ce este in ea, incetand sa se concentreze asupra existentei sale perceptibile, atunci totul ar inceta sa existe. Nu ar mai exista nicio energie-gand care sa mentina iluzia existentei ei. Din aceasta cauza Pamantul si tot ceea ce cuprinde el, ca si intregul Univers tridimensional, sunt denumite in unele culturi ca fiind Maia = iluzie. Pamantul si Universul fizic sunt intr-adevar o iluzie (holograma) de proportii uriase. La un moment dat, vor fi percepute astfel de catre intreaga omenire, cand aceasta va ajunge la un anumit nivel de evolutie, ce va transcende iluzia Universului fizic. 

Fizica cuantica confirma in mod complet aceasta teorie, recunoscand ca ceva anume poate exista cu adevarat, doar atunci cand este observat. Desigur, existenta este un termen aferent celor cinci simturi fizice: tot ceea ce exista acum a existat dintotdeauna si va exista intotdeauna, doar iluzia formei este cea care se schimba ca raspuns la gand. Atunci cand ceva este observat, cuantele se aduna formand particule subatomice, apoi atomi, apoi molecule, pana cand ceva anume se manifesta in lumea fizica printr-un eveniment localizat in timp si spatiu si care poate fi observat prin cele cinci simturi. Acest proces este elementul de baza al modului in care fiecare persoana isi creeaza propria realitate. Fiecare gand, ca Energie, influenteaza direct si instantaneu campul cuantic, determinand cuantele sub forma de Energie, sa se organizeze intr-un eveniment localizat, observabil, indiferent ca e obiect sau alt mod de manifestare. De fapt, aceasta este si baza adevaratei Magii. Magicianul si toti aceia care inteleg si sunt in armonie cu legile Universului sunt creatori constienti, in timp ce majoritatea celorlalti sunt creatori inconstienti, care isi creeaza, in permanenta, propria realitate cu ajutorul propriilor ganduri, dar nu inteleg ce se intampla, atribuind totul, de regula, unor notiuni cum ar fi noroc, sansa, soarta etc. 

Creatia constienta este, in acelasi timp, baza Legii Atractiei... Oamenii s-ar putea intreba: Cum se face atunci ca lucrurile par atat de reale, tangible si solide? Comportamentul cuantelor poate fi asemuit unei bobine de film. Atunci cand bobina se deruleaza, mii de cadre cu imagini individuale sunt trecute prin fata unui proiector luminos, ajungand pe ecran si creand, in acest fel, iluzia unei scene in miscare continua. Cuantele functioneaza in exact acelasi mod. Nenumarate cuante de Energie se misca constant in si afara zonei de concentrare, adunandu-se pentru a aparea simturilor fizice ca un obiect solid. Asemeni unui film insa, aceasta este numai o iluzie, care se construieste din componente mult mai mici. In cazul unui film, imaginea vizuala este creata de influenta unui mecanism proiector, in timp ce, in cazul obiectelor ce par a fi solide, iluzia de obiect solid este perpetuata de Minte, prin actul observarii respectivului obiect. Atunci cand ajungeti acasa si va asteptati sa aveti un anumit obiect in casa, el va fi acolo, in virtutea asteptarilor si a observatiei. Dupa cum vom vedea mai tarziu in aceasta carte, intelegerea acestor factori de o importanta fundamentala reprezinta calea spre crearea constienta a realitatii pe care o doriti, in acelasi timp reusind sa nu atrageti in realitatea voastra nimic din ceea ce nu va doriti. 

Cuantele nu fac absolut niciodata diferenta intre dorit si nedorit: ele reprezinta, pur si simplu, raspunsul la gand. Prin urmare, tot ceea ce exista, tot ceea ce poate fi observat este rezultatul unei concentrari mentale, rezultatul unei decizii luate, la un anumit nivel al Constientei, ca acest lucru sa se materializeze. Fara acest nivel de concentrare si asteptare ca ceva anume sa existe, pur si simplu nu ar exista. Aceasta se aplica la fel de bine si lucrurilor pe care nu le-am mai vazut inainte, cum ar fi atunci cand mergem la cumparaturi. Lucrurile exista ca o creatie constienta a altcuiva. Realitatea poate exista fie la nivel personal, fie la nivel consensual; adica: daca destui oameni cred ca ceva anume exista, de exemplu un parc, si se concentreaza asupra existentei acestuia, atunci parcul va continua sa existe, in conformitate cu asteptarea colectiva in consens. Daca oamenii inceteaza sa se concentreze asupra obiectului, cuantele devin mai putin concentrate si rezultatul este deteriorarea, pana cand obiectul nu mai exista, moment in care cuantele de Energie care erau initial cuprinse in el se vor disipa inapoi in Univers.

Marile Lumi Astrale, deseori cunoscute ca lumea de dincolo sau viata de apoi, sunt o creatie consensuala a omenirii, bazata pe perceptii invatate in timpul existentei fizice pe Pamant. Astfel, Lumile Astrale includ orice realitate consensuala a fiecarei culturi, rase si traditii care exista, a existat si va exista vreodata in legatura cu conceptul pamantean de timp, toate create de Minte. Fiecare cultura, rasa si societate are propria credinta despre cum ar trebui sa arate toate lucrurile, astfel ca, atunci cand oamenii trec dincolo, in orice cultura, traditie sau sistem de credinte, inclusiv religia dogmatica, ei creeaza in mod spontan cu Mintea un cadru natural in concordanta perfecta cu asteptarile lor. Aceasta se poate aplica la nivelul unui grup, in care orase intregi, metropole, sate sau alte medii sunt create de catre Mintea consensuala a grupului, alcatuite dupa echivalentul lor pe Pamant, in timp ce realitatile individuale, caminele si alte posesiuni sunt create la nivel individual in concordanta cu centrarea dorintelor.
  
Lumile Astrale exista la un nivel mult mai scazut al densitatii si la un nivel vibrational mult mai inalt al Universului decat lumea fizica a materiei si, ca rezultat, Energia (cuantele) este influentata mult mai usor si mai rapid, intr-o asemenea masura incat gandurile isi manifesta echivalentul observabil imediat, indiferent daca este mic sau mare. Aceasta rezulta in manifestarea instantanee a oricarei dorinte. Exista un singur set de legi imuabile in operare si acestea se aplica tuturor planurilor vietii si realitatii. [legile Kybalionului] Aceleasi legi se aplica si in lumea fizica, unde, si aici, fiecare isi creeaza propria realitate, dar, din cauza densitatii mai mari si vibratiei mai joase a Energiei ce predomina in lumea fizica, este nevoie de o energie mai concentrata a Mintii pentru o perioada mai indelungata de timp inainte ca gandul sa se manifeste ca realitate observabila fizic. 

Existenta continua a creatiei depinde de gradul de concentrare in desfasurare existenta. Acelasi lucru se aplica lumii fizice in intregul ei, dar, din cauza densitatii mult mai mari, procesul necesita o gandire focalizata de durata si mai sustinuta. Acesta este, bineinteles, un motiv important pentru care ne aflam aici: pentru a invata cum sa ne controlam gandurile si, in acest fel, realitatea noastra individuala. Numai cand acestea si alte lectii importante vor fi invatate se poate atinge evolutia spirituala dincolo de ciclul reincarnarilor.
  
Intregul Univers este inteligenta infinita, existand in Mintea Sursei/Intaia Cauza/Dumnezeu.[legea mentalismului din Kybalion] Cuantele de Energie sunt, prin urmare, si ele inteligente, fiind controlate in cele din urma de catre Mintea lui Dumnezeu. Nu numai ca aceste cuante sunt capabile sa ia decizii, dar ele stiu si ce decizii au luat alte cuante oriunde in Univers, datorita naturii inseparabile si integrate a tuturor elementelor creatiei. Totul este interconectat prin aceasta Inteligenta Divina de baza, infinita, aceeasi Inteligenta din care si noi facem parte si dupa a Carei imagine suntem creati.

In termeni cuantici, cuantele pot fi privite ca pachete de probabilitate. Fiecare cuanta de Energie are potentialul de a fi oriunde, oricand si poate fi influentata de gand sau de alte cuante. De exemplu, daca va doriti sa intalniti pe cineva pentru prima oara, persoana are potentialul de a exista oriunde in lume. Cand luati hotararea de a va intalni cu aceasta persoana intr-un anumit loc si apoi faceti asta, persoana nu mai are numai potential, el sau ea s-au si manifestat ca realitate fizica in viata voastra, in conformitate cu dorinta comuna a ambilor. Odata ce intalnirea voastra a luat sfarsit, persoana va pleca si va deveni din nou o persoana potentiala din punctul de vedere al realitatii voastre.

Cuantele, inclusiv cele din care sunteti voi insiva formati, nu sunt limitate de spatiu sau de timp. Cuantele sunt aspatiale, atemporale si exista pretutindeni simultan. Sursa/Intaia Cauza/Dumnezeu este in acelasi timp onmipotent, omniscient si omniprezent, iar cuantele reprezinta un aspect fundamental al lui Dumnezeu in Care se afla Fiinta noastra. Asadar, si noi, ca aspecte ale Universului/ Sursei/Dumnezeu, suntem fiinte infinite, aspatiale si atemporale, existand simultan pretutindeni in Univers. Nu avem limite, nu avem granite, nu avem un punct anume al existentei: toate acestea sunt iluzii create de catre ego si cele cinci simturi fizice si de faptul ca majoritatea oamenilor sunt concentrati cu totul asupra lumii fizice, pe care continua sa o observe si sa o perceapa ca realitate. Toti suntem parte integranta a aceluiasi Camp-Minte, mult mai mare si mai puternic decat pot realiza majoritatea oamenilor sau decat au capacitatea, deocamdata, sa inteleaga. 

Avem deja totul in Univers! Abundenta infinita este mostenirea noastra!

Tot ceea ce cineva, indiferent cine, are de facut este sa aduca obiectul dorintelor lui in Constienta si realitatea lui locala observabila si sa se concentreze asupra acestuia. Cere si ti se va da: instantaneu, intotdeauna, fara exceptie! Oricine are deja toata bogatia imaginabila. Tot ceea ce este nevoie de facut este sa o aduca in realitatea individuala. Nu exista saracie in Univers: cu totii suntem infinit de bogati, dar nu ne dam seama de asta, inca (…). Nu exista absolut nimic ce nu putem face, nu putem fi sau nu putem avea. 

Universul consta, in mod conceptual, din iluzii ale observatorului si ale observatului. Astfel, Universul/Sursa/Dumnezeu evolueaza experimental, avand capacitatea atat de a observa, cat si de a fi observat, asa cum se intampla cu toate individualizarile lui Dumnezeu, inclusiv fiintele umane, care sunt toate expresia lui Dumnezeu, create dupa acelasi chip spiritual. Observatul nu are sens fara observator si, in acelasi fel, observatorul nu are rost fara a fi observat. Astfel, prin acest proces de individualizare, se perpetueaza procesul observatorului si al observatului si evolutia, expansiunea si cresterea continua, la infinit. 

Intregul Univers din care facem parte integranta este o vasta expansiune a Energiei ce vibreaza cu diferite viteze, de la cea mai joasa vibratie, a materiei, pana la cea mai inalta vibratie, a Sursei/Intaia Cauza/Dumnezeu. Iluzia separarii este perpetuata in virtutea modului in care Mintea percepe si decodeaza aceste vibratii: lucrurile exista numai pentru ca le observam si Mintea noastra decodeaza vibratiile Energiei lucrului care este observat. Fara aceasta observare, lucrul observat nu poate exista decat ca o probabilitate in cadrul vastei expansiuni a Energiei ce constituie Universul. Asa ca totul in Univers este o probabilitate a existentei pana cand vine momentul sa fie observat si Energia, sa ii fie decodata de Minte, moment in care probabilitatea devine realitate in timp ce este observata, dupa care redevine probabilitate. 

Totul in Univers este directionat spre viata, evolutie si crestere. Nimic nu sta vreodata pe loc sau nu reuseste sa nu evolueze. Aceasta este Legea care se aplica la absolut toate nivelurile. Prin procesul individualizarii si, implicit, al perpetuarii iluziei observatorului si al observatului, cresterea poate continua, dar este nevoie de amandoua. Nu poate exista crestere fara observator si observat, pentru ca nu ar exista nici o baza de la care sa porneasca invatarea si, deci, evolutia. S-a demonstrat, de asemenea, de catre fizica cuantica, ca exista un infinit de lumi paralele. Aceasta s-a demonstrat prin observatia ca toate cuantele au potentialul de a fi in orice existenta paralela, dar, odata observate intr-o anumita locatie, aceleasi cuante nu vor fi observabile in alte locatii. 

Oricum, la nivel cuantic, totul este non-local si, prin urmare, dincolo de spatiu si timp: totul poate exista si exista simultan ca un numar infinit de realitati paralele. Aceasta da nastere modelului holografic al Universului, dupa cum este el postulat de David Bohm si alti fizicieni. Acest model holografic al Universului este cel care explica realitatile paralele si, mai ales, cum existam simultan ca aspecte ale tuturor realitatilor fiind una cu Universul/Sursa/Dumnezeu. 

Ca trup, suflet si spirit, realitatea noastra de baza este Energia infinita si inteligenta dincolo de limitele spatiului si timpului, ca Fiu sau Fiica adevarata a lui Dumnezeu, ce fiinteaza infinit si simultan, pretutindeni in Univers, in toate sferele vietii si realitatii. Realitatea noastra localizata este, pur si simplu, punctul nostru de focalizare, punctul nostru de prezenta constienta, care, pentru majoritatea oamenilor, este in corpul nostru fizic, in acest moment

Majoritatea oamenilor inca se percep in mod eronat ca fiind indivizi complet separati, gazduiti intr-un corp de carne. Numai atunci cand fiecare dintre noi isi va intelege pe de-a-ntregul propria natura ca fiinta spirituala infinita, a minunatului Univers multidimensional, va putea rasa umana sa se reintoarca la adevarata sa menire, aceea de a evolua inapoi, spre Prima Cauza/Lumina/ Dumnezeu. Din timpuri imemoriale, toti marii invatatori care au venit pe Pamant sa invete omenirea aceste realitati au spus acelasi lucru: ca vin din Lumina. Lumina la care se refera nu este o lumina fizica, ci, mai degraba, Lumina Sursei, a Primei Cauze, a lui Dumnezeu. In acest context, ca Energie si parti componente ale Sursei, noi suntem cu totii Lumina, fiinte ale Luminii. Cu cat ajungem mai aproape de Sursa, cu atat experimentam gloria Luminii, pana cand, in cele din urma, vom ajunge sa avem potentialul de-a ne reuni cu Sursa Luminii si, din nou, vom inceta sa existam ca fiinta individuala si vom deveni Una cu Dumnezeu. Acesta este sensul suprem al vietii, scopul nostru suprem, realitatea noastra suprema."
Magia Divina – aplicatia practica a Kybalionului

Pentru cei care au avut curiozitatea si perseverenta sa urmareasca expunerea pana aici, aceasta este partea de real interes, unde au ocazia sa inteleaga (daca n-au descoperit singuri, intuitiv) legile Kybalionului in actiune. Si ne referim la echivalentul mai modern al alchimiei, magia divina. Informatia e foarte pretioasa mai ales pentru insanatosire, dar nu numai!!!

MAGIE divina = cum poti “manipula” realitatea conform intentiei tale, astfel incat sa schimbi (miraculos!) o stare de fapt indezirabila cu una mai armonioasa; transmutare a unei situatii catre un rezultat mai bun.

A nu se confunda intelesul termenului de magie (folosit aici mai degraba in sens tehnic), cu conotatia sa de la nivelul limbajului comun, care e legata de planurile astrale. Asa cum avertizeaza si Kybalionul:

”Cei lipsiti de inteligenta, cand recunosc caracterul himeric al Universului, isi imagineaza ca ii pot sfida legile. Acestia sunt nebuni increzuti si aroganti, care, din cauza nebuniei lor sunt loviti de stanci si rupti in bucati de catre elemente. Cel cu adevarat intelept, si care cunoaste natura Universului, foloseste Legea contra legilor, superiorul contra inferiorului, si, prin Arta Alchimiei, transmuta ceea ce nu este de dorit in ceea ce este de valoare si triumfa. Stapanirea acestei arte nu consta in vise anormale, viziuni si imaginatie sau trai fantastic, ci in folosirea fortelor superioare contra celor inferioare, care ne elibereaza de durerile planurilor inferioare, prin vibrarea la cele superioare.  Transmutarea, si nu negarea plina de aroganta, este arma Maestrului.”

Deci, de ce trebuie sa tinem seama in magia divina (alchimie)? Pe scurt, de gandurile si de emotiile noastre. Iata cum explica Neville Goddard, unul dintre marii magicieni veritabili ai acestei lumi, cum se realizeaza creatia constienta:

"Senzaţia precede manifestarea şi e fundaţia pe care se sprijină întreaga manifestare. Fii atent cu stările şi trăirile tale lăuntrice, căci e o legătură indestructibilă între sentimentele tale şi lumea ta vizibilă.

Trupul tău este un filtru emoţional şi poartă semnele inconfundabile ale trăirilor tale predominante. Tulburările emoţionale, în special trăirile interioare suprimate, sunt cauzele tuturor bolilor. Nu întreţine sentimentul regretului sau al eşecului, căci frustrarea sau îndepărtarea de obiectivul tău duce la boală.

Gândeşte intens numai la starea pe care doreşti să o realizezi. Simţind realismul stării căutate şi trăind şi acţionând cu această convingere e calea tuturor miracolelor aparente. Toate schimbările de expresie sunt cauzate de o schimbare afectivă. O schimbare afectivă înseamnă o schimbare a destinului. Întreaga creaţie se produce pe tărâmul subconştientului. Ceea ce trebuie să obţii, aşadar, este un control contemplativ al operaţiunii subconştientului, adică, un control al ideilor şi trăirilor tale lăuntrice.

Norocul sau întâmplarea nu sunt responsabile pentru lucrurile care ţi se întâmplă ţie, nici soarta predestinată nu e autorul şansei sau neşansei tale. Impresiunile tale subconştiente determină condiţiile lumii tale. 

Negând evidenţa simţurilor şi însuşindu-ţi sentimentul dorinţei împlinite – aceasta e calea împlinirii dorinţei tale.” 

(Iata 2 carti scurte de-ale lui Neville Goddard, extrem de utile de citit si integrat:


http://dl.dropbox.com/u/7117830/Neville-Goddard-Libertate-pentru-toti.pdf)


“Stăpânirea autocontrolului gândurilor şi trăirilor tale interioare este cea mai de preţ realizare. Totuşi, până ce nu se obţine autocontrolul perfect, astfel încât, în ciuda aparenţelor, să simţi ceea ce vrei să simţi, foloseşte somnul şi rugăciunea pentru a te ajuta să obţii starea dorită.
      
Inconştienţa somnului e starea naturală a subconştientului. Fiindcă toate lucrurile vin dinlăuntrul tău şi concepţia ta despre tine determină ceea ce vine, ar trebui să trăieşti lăuntric mereu dorinţa deja împlinită înainte de a te lua somnul.

Nu scoţi niciodată din adâncurile tale ceea ce vrei; scoţi întotdeauna ceea ce eşti, şi eşti ceea ce te simţi a fi, precum şi ceea ce simţi ca fiind adevărat în privinţa altora." spune in continuare Neville Goddard. Iata deci reafirmat adevarul zicalei “esti ceea ce crezi ca esti”!


Asadar, retine mereu: "Cheia este sa evitati impulsul de a reactiona la stimuli, conform tiparelor prestabilite. Acest lucru nu va fi la fel de simplu, cum este decizia de a nu va mai supara, atunci cand lucrurile merg prost. Aceasta noua abordare rescrie, in mod fundamental, codul genetic, la nivel celular, pana in punctul in care nu mai este nevoie sa luptati sau sa renasteti intr-o noua viata.

Acest lucru lipseste in prezent. Inca mai sunteti adormiti in tiparele de repros la adresa felului in care arata lumea si viata voastra. Acest lucru nu este necesar." (David Wilcock) 

Asadar toti, dar toti cei care au reusit sa se despinda din iluzie, afirma ACELASI LUCRU!

Iata ce a spus si Krisnamurti, citat de Eckhart Tolle in cartea sa “Un nou Pamant”:


“Krishnamurti, marele filozof şi învăţător spiritual indian, a vorbit şi a călătorit aproape toată viaţa peste tot în lume, timp de mai bine de cincizeci de ani, în încercarea sa de a transmite prin cuvinte — care reprezintă conţinutul — ceea ce este dincolo de cuvinte, dincolo de conţinut.
 
Într-unul din discursurile sale din ultima parte a vieţii i-a surprins pe cei care-l ascultau atunci când i-a întrebat: „Vreţi să ştiţi care e secretul meu?” Toţi cei prezenţi au devenit foarte atenţi. Mulţi dintre ei veneau să-l asculte de douăzeci sau treizeci de ani şi tot nu reuşeau să prindă esenţa învăţăturilor lui. In sfârşit, după toţi aceşti ani, maestrul avea să ofere cheia înţelegerii. „Iată secretul meu”, a continuat el. „Pe mine nu mă deranjează nimic din ceea ce mi se întâmplă.”
 
Şi fiindcă n-a oferit amănunte, am bănuiala că majoritatea celor care îl ascultau au rămas şi mai nedumeriţi decât înainte, însă implicaţiile acestei afirmaţii simple sunt profunde. Ce implicaţii are faptul că nu mă deranjează ceea ce mi se întâmplă? Acest lucru implică o armonizare interioară cu ceea ce se întâmplă. „Ceea ce se întâmplă” se referă, desigur, la acest moment aşa cum este el, iar el întotdeauna este deja aşa cum este. Se referă la conţinut, la forma pe care o îmbracă momentul acesta — singurul moment care există vreodată. A fi în armonie cu ceea ce este înseamnă a nu opune rezistenţă interioară faţă de ceea ce se întâmplă. Înseamnă a nu pune etichetele mentale de bun sau răi, ci a permite ca ceea ce este să existe pur şi simplu. Înseamnă oare aceasta că nu mai întreprindeţi nimic pentru a induce schimbarea în viaţa voastră? Dimpotrivă. Când fundamentul pe care vă construiţi acţiunile este armonizat în interior cu momentul prezent, acţiunile voastre primesc forţă de la inteligenţa Vieţii însăşi.”
  
Neale Donald Walsh spune in acest scurt film acelasi lucru:
Iata explicatia creatiei constiente si in cuvintele lui Gregg Braden:


Iar aici este un exemplu concret de insanatosire (dizolvarea unei tumori canceroase), ca urmare a intentiei creatoare, tot in prezentarea lui Gregg Braden:
In final, recomandam vizionarea unui documentar foarte bine realizat, cu marturii competente, care explica ce inseamna ca “Universul este mental”, ce este boala si cum se produce vindecarea – “Matricea divina” (The Divine Matrix)!


Incheiere

Kybalionul te ajuta sa intelegi lumea in toata splendoarea ei, asa cum a fost gandita de marele Creator. Odata intelese legile Kybalionului, iti va fi mult mai usor sa constientizezi problemele cu care te confrunti Aici si Acum. Te lasam pe tine sa meditezi in continuare la aceste legi si, mai ales, sa le aplici in viata ta.

Facem cu caldura aceasta invitatie, pentru ca prea ades uitam ca noi suntem Creatorii realitatii noastre si continuam sa ne jucam pueril, sperand la miracole ale experientei. Ele NU AU DE UNDE VENI, daca NOI NU NE ASUMAM a fi noi insine acel miracol. Acest lucru s-a spus in repetate randuri - de la Biblie, traditii spirituale, maestri... pana la oricare intelept. "Imaginatia si credinta sunt singurele abilitati ale mintii necesare pentru a crea conditii concrete. Credinta necesara pentru operarea cu succes a legii constientei este o credinta pur subiectiva si este posibila prin oprirea opozitiei active din partea mintii obiective a operatorului. Depinde de abilitatea ta de a simti si accepta ca adevarat ceea ce simturile tale obiective neaga." (Neville Goddard) Asadar, "nu ceea ce vrei atragi, atragi ceea ce crezi a fi adevarat." In asta consta maiestria maestrilor!

Oricum, acest material a fost impregnat cu intentia noastra creatoare ca in cel care il parcurge sa se opereze o schimbare alchimica, concretizata prin... CONSTIENTIZAREA si ASUMAREA JOCULUI PROPRIU numit VIATA PE PAMANT!

SI ASA SI ESTE!


Recomandari 

In primul rand, celor care au ajuns in acest punct, le recomandam sa fie atenti la starea lor mentala de pe parcursul acestei lecturi. Daca ai avut / ai ganduri de negare, indoiala, suspiciune, revolta sau manie cu privire la adevarul acestui material, e semn ca inca te confunzi cu mintea ta, ca esti inca un creator inconstient, ca inca mai gasesti beneficii in statutul de victima, ca inca viata ti se intampla... Daca acest statut nu ti se pare insuportabil, atunci "revin-o cu picioarele pe pamant", "trezeste-te la realitate", cotizeaza in continuare la iluzia comuna, intoarce-te inapoi in turma, fii un om cumsecade si dormi in continuare visul mintii colective, deoarece ti-a scapat insasi esenta acestei informatii.
Cine a inteles cu adevarat Kybalionul, isi revendica puterea si divinitatea! Cine nu isi revendica dumnezeirea, se pacaleste ca a inteles...

In al doilea rand, pentru cei deja treziti si pentru aceia care au hotarat Acum sa-si asume conditia de creator constient, ceea ce inseamna ca trec deja in traire cunoasterea de mai sus, le recomandam urmatoarele bloguri ajutatoare, ai caror autori au curajul sa mearga pe Cale:

http://punctulzero-octavian.blogspot.com/ (Aici poti afla, de la un maestru, despre tehnologiile punctului zero si despre provocarile Acum-ului pe care il traversam)

http://sites.google.com/site/delaminepentrutine/ (Aici afli despre o experienta personala de trezire, motivele de poticneala pe calea creatorului constient si ce anume te poate ajuta sa atingi maiestria)

Atentie! Daca consideri tonul blogurilor de mai sus ca fiind prea direct, sau chiar ofensator, e semn ca mintea ta a preluat comanda si se opune din toate puterile trezirii tale spre devenirea intru constiinta si completitudine. Nu-i acorda niciun credit, obiectiile ei nefiind catusi de putin reale! Aminteste-ti ca tocmai in asta consta maiestria - in a ignora vocea carcotasa a mintii si a da liber imaginatiei creatoare, spre a deveni fiinta nelimitata care esti cu adevarat!

Surse si bibliografie:

1. http://www.esoterism.ro
2. Magia Divina. Cele sapte secrete ale materializarii - Doreen Virtue, Ed. For You 2007
3. The Kybalion - Three Initiates, The Yogi Publication Society, Chicago 1908
4. Un Pamant Nou - Eckhart Tolle, Ed. Curtea Veche 2008
5. Our Ultimate Reality. Life, the Universe and Destiny of Mankind - Adrian P. Cooper, 2005
6. http://www.ourultimatereality.com
7. Libertate pentru toti - Neville Goddard, 1966
8. Din afara acestei lumi - Neville Goddard, 1948
9. The Divine Cosmos - David Wilcock, e-book