Tulburarea afectiv bipolara, iluminarea si nivelele de constiinta


Hoinarind pe net acum cateva saptamani am dat peste un filmulet in mai multe parti despre tulburarea afectiv bipolara si asemanarile ei cu iluminarea. Din curiozitate, l-am urmarit pana la final si nu mi-a parut rau. Gasesc ca este un material foarte util in aceste vremuri, pentru ca aduce lumina intr-o zona atat de intunecata si de putin inteleasa - cea a bolilor psihice.

Deoarece am experimentat multi ani interactiunea cu o persoana bolnava psihic, fiind vorba de un membru al familiei foarte apropiat, cunosc prea bine drama celor aflati intr-o asemenea situatie. In primul rand este chinul celui care trece prin experienta propriu-zisa: dezintegrarea lumii sale, panica de a nu sti ce se intampla cu el insusi, lipsa de ajutor real din exterior, metodele barbare ale psihiatriei, frica, mila si desconsiderarea cu care ceilalti il privesc si trateaza... si multe altele care ii adancesc drama. Ca martor, esti coplesit de neintelegerea fenomenului si neputinta de a ajuta. Iti pui toata increderea in doctori si, dupa ani de tratamente nereusite, iti dai seama ca nici doctorii nu stiu nimic. Tot ce pot sa faca este sa il indoape cu medicamente pe asa-zisul bolnav si sa-l izoleze de restul lumii, pentru a nu mai fi un impediment pentru cei 'normali'... Un fel de eutanasiere lenta...

Odata cu acest filmulet am primit inca o confirmare ca lumea se schimba. Deja constat o noua abordare, urmare a unui nivel de constiinta mai ridicat. Dincolo de intelegerea pe care o aduce, mi-a placut acest material pentru ca din el transpare blandetea si iubirea... O mare schimbare fata de frica si limitarea cu care era abordat pana acum subiectul.

De asemenea, incepand de la partea a 9-a, intitulata "Tulburarea afectiv bipolara si Constiinta", se prezinta nivelele de Constiinta aflate in prezent pe planeta, asa cum le-a enuntat dr. Clair Grey. Din punctul meu de vedere, acesta este un "tool" util si usor de aplicat. Sau, mai bine zis, conform lui iti poti da seama cu relativa usurinta la ce nivel de constiinta se afla fiecare individ. Desigur, este foarte posibil ca o persoana ca nu se afle constat doar pe unul dintre nivele, avand in vedere ca e vorba de un proces de evolutie, aparent fara sfarsit...

Va las insa placerea sa parcurgeti acest material si sa trageti singuri concluziile! Namaste!












Inchei cu o afirmatie a lui Krishnamurti: "nu este un semn de sanatate sa fii bine adaptat la o societate profund bolnava."... invitandu-va sa cititi si articolul Mariei Timuc pe aceasta tema: