Imblanzirea Ego-ului


Un material semnat de Wayne Dyer, ca intotdeauna, inspirat. Din pacate, Ego-ul ramane o provocare permanenta a celui aflat pe calea spirituala. Oricat de inalt e nivelul de Constiinta al unei persoane, daca nu e in starea de iluminare, tot mai aluneca in manifestari egotice. Doar ca, in acest caz, egoul se mandreste cu realizarile spirituale. 

Din experientele mele, am observat ca adevaratul indiciu al celui aflat intr-o stare inalta de Constiinta este iubirea emanata fata de toate manifestarile Creatiei, semn al conexiunii cu Sursa. Orice alte pretentii, in lipsa amplasarii in frecventa iubirii divine... sunt semn ca Ego-ul interfereaza. De la nivelul iubirii divine, orice pretentie (cu manifestarile aferente) de superioritate, de statut special, de merite, de reusite ale unui individ angajat in procesul trezirii fata de altii (fie ei si inconstienti) dispare, pentru ca in acea stare intelegi ca nu tu ca individ 'faci' ceva, ci Sursa / Constiinta lucreaza prin tine. Pricepi ca nicio clipa n-a fost jocul tau, ci al Ei. Iar in jocul ei orice manifestare este permisa si acceptata neconditionat, iar orice entitate este iubita la fel de mult si neconditionat.

In ceea ce priveste 'imblanzirea' Ego-ului cel mai de pret instrument este ATENTIA. Va doresc asadar atentie maxima!


Despre EGO, de Wayne W.Dyer 

 

1. INCETATI SA VA MAI SIMTITI OFENSATI

Comportamentul celorlalti nu este un motiv pentru a nu mai actiona. Ceea ce va ofenseaza, doar va slabeste si mai mult. În cazul in care cautati ocazii pentru a va simti ofensati, le veti gasi la orice ora. Acesta este ego-ul vostru in plina actiune, care va convinge ca lumea nu ar trebui sa fie asa cum este. Dar voi puteti sa apreciati viata si sa va potriviti cu Spiritul universal al Creatiei. Puteti sabota puterea intentiei, prin faptul de a fi ofensat.


Va rog, actionati pentru a eradica ororile lumii, care emana din identificarea masiva cu ego-ul, dar stati in pace. Cum spune “Un Curs in Miracole”: “Dumnezeu este pace, voi care sunteti o parte din Dumnezeu nu sunteti acasa, decat atunci cand sunteti in pace.” A va simti ofensati inseamna a creea aceeasi energie distructiva care v-a ofensat si va conduce catre atac, contraatac si razboi.



2. ELIBERATI DORINTA DE A CASTIGA

Ego-ului ii place sa ne categoriseasca in castigatori si invinsi. Cautarea castigului ca pe ceva sigur, inseamna a evita contactul constient cu intentia. De ce? Pentru ca, in final, castigul este imposibil tot timpul. Cineva va fi mai rapid, mai norocos, mai tanar, mai puternic si mai destept si voi va veti simti fara valoare si nesemnificativi. Voi nu sunteti castigurile sau victoriile voastre. Poate ca va face placere sa concurati si sa va distrati, intr-o lume in care castigul este totul, dar voi nu trebuie sa fiti acolo in gandurile voastre. Nu exista invinsi, intr-o lume in care noi toti impartim aceasi energie.

Tot ceea ce puteti spune este ca intr-o zi faceti ceva la un anumit nivel, in comparatie cu nivelele celorlalti in acea zi. Dar azi este o noua zi, cu alti competitori si noi circumstante. Voi sunteti, in continuare, prezenta infinita intr-un corp care este cu o zi mai batran. Eliberati nevoia de a castiga, nefiind de acord cu ideea de a fi invingatorul sau invinsul. Aceasta este frica ego-ului. Daca corpul vostru nu functioneaza intr-o forma de invingator, in aceasta zi, pur si simplu nu conteaza, daca nu sunteti identificati exclusiv cu ego-ul vostru. Fiti in pace si acordati-va cu energia intentiei. Si, paradoxal, desi abia observati, mai multe din aceste victorii vor aparea in viata voastra, de indata ce nu mai alergati atat de mult dupa ele.




3. ELIBERATI NEVOIA DE A AVEA DREPTATE

Ego-ul este sursa a multe conflicte si disensiuni, pentru ca va impinge in directia de a spune altor oameni ca gresesc. Cand sunteti ostili, v-ati deconectat de la puterea intentiei. Spiritul creativ este bland, iubitor si receptiv; nu este furios, plin de resentimente sau tristete. Eliberand nevoia de a avea dreptate in discutiile si relatiile voastre, este ca si cum i-ati spune ego-ului vostru, eu nu sunt sclavul tau. Eu vreau sa imbratisez bunatatea si resping nevoia ta de a avea dreptate. De fapt, ii voi oferi acestei persoane o sansa de a se simti mai bine, spunand ca ea are dreptate si sa ii multumiti pentru ca v-a aratat directia adevarului.

Cand eliberati nevoia de a avea dreptate, veti fi capabili sa aveti o legatura mai mare cu puterea intentiei. Dar amintiti-va ca ego-ul este un luptator hotarat. Am vazut oameni care si-au terminat o relatie, din cauza nevoii de a avea dreptate. Va sfatuiesc sa eliberati aceasta nevoie a ego-ului, oprindu-va in mijlocul discutiei si intrebandu-va : vreau sa am dreptate, sau sa fiu fericit? (Pentru cei treziti intrebarea ar fi: "din ce punct ma manifest Acum, de la nivelul separarii sau al iubirii, de la nivelul ego-ului sau de la nivelul divinului din mine?")


Cand alegeti sa fiti fericiti, iubitori, spiritualizati, legatura voastra cu intentia capata forta. In final, aceste momente va extind noua voastra legatura catre puterea intentiei. Sursa universala va incepe sa colaboreze cu voi, pentru a crea viata pe care ati intentionat sa o traiti.


4.ELIBERATI NEVOIA DE A FI SUPERIOR

Adevarata noblete nu inseamna a fi mai bun decat altcineva. Inseamna a fi mai bun decat erai tu. Stati concentrati asupra ideii ca nimeni pe aceasta planeta nu este mai bun decat altcineva. Cu totii emanam din aceeasi forta a vietii creative. Cu totii avem o misiune, aceea de a ne realiza esenta noastra; tot ce ne trebuie pentru a ne indeplini destinul ne este disponibil. Nimic nu este posibil, cand va considerati superiori fata de altii.


Se spune, si este adevarat, ca noi toti suntem egali in ochii lui Dumnezeu. Eliberati nevoia de a fi superiori, observand desfasurarea lui Dumnezeu in toata lumea. Nu-i evaluati pe ceilalti dupa aparente, realizari, posesiuni, sau alte indicii ale ego-ului (nici macar dupa realizarile asa-zis spirituale). Aceste sentimente de superioritate va trimit departe de intentie. Faptul de a fi special duce mereu la comparatii (si ne deconecteaza de la Intreg, de la armonia Creatiei).





5. ELIBERATI NEVOIA DE A AVEA MAI MULT

Mantra ego-ului este: mai mult . El nu este niciodata satisfacut. Indiferent cat de mult realizezi sau castigi, ego-ul va insista ca nu este destul. Va veti gasi intr-o permanenta stare de impotrivire; si eliberati posibilitatea de a ajunge acolo vreodata. Totusi, in realitate, deja ati ajuns, iar felul in care alegeti sa folositi acest moment prezent al vietii voastre, este alegerea voastra. In mod ironic, cand incetati sa mai aveti nevoie de mai mult, mai mult din ceea ce va doriti incepe sa apara in viata voastra. Din moment ce v-ati detasat de nevoia de a avea, va este usor sa o lasati altora, pentru ca voi realizati acum de cat de putin aveati nevoie, pentru a fi satisfacuti si in pace.

Sursa universala este mereu multumita de sine, se extinde constant si creeaza viata noua, nu incearca niciodata sa-si incetineasca creatiile, pentru scopul sau egoist. Creeaza si elibereaza. Cum eliberati nevoia ego-ului de a avea mai mult, va uniti cu acea sursa. Voi creati, atrageti catre voi si apoi eliberati, nu cereti niciodata sa vina mai mult la voi. Ca o apreciere a tot ceea ce apare, invatati o lectie importanta, pe care a predat-o sfantul Francis de Assisi: ”daruind, vom dobandi”. Permitandu-i abundentei sa curga la si prin voi, va acordati la sursa voastra si garantati ca aceasta energie va continua sa curga.



6.ELIBERATI NEVOIA DE A VA IDENTIFICA CU REALIZARILE VOASTRE
(inclusiv cu cele din domeniul spiritualitatii)

Acesta ar putea fi un concept dificil, daca voi credeti ca sunteti realizarile voastre. Dumnezeu scrie toata muzica, Dumnezeu canta toate cantecele, Dumnezeu construieste toate cladirile, Dumnezeu este sursa tuturor realizarilor. Va pot auzi ego-ul protestand cu voce tare. Totusi, stati conectati la aceasta idee. Totul emana din Sursa. Voi si acea Sursa sunteti unu. Voi nu sunteti acest corp si realizarile sale. Voi sunteti observatorul.

Observati totul si fiti recunoscatori pentru capacitatile pe care le-ati acumulat. Dar oferiti tot creditul puterii intentiei care v-a adus in existenta si a carei materializare sunteti. Cu cat aveti mai putina nevoie sa va asumati meritul pentru realizarile voastre, cu atat mai mult stati conectati cu cele sapte fatete ale intentiei, cu atat mai liberi va simtiti sa realizati mai mult si mai multe oportunitati vi se vor ivi. Cand va atasati de acele realizari si credeti ca voi singuri faceti toate acele lucruri, parasiti pacea si recunostinta pentru Sursa.



7. ELIBERATI-VA REPUTATIA


Reputatia voastra nu este localizata in voi. Se afla in mintile altora. Asadar, voi nu detineti controlul asupra ei. Daca vorbiti in fata a 30 de persoane, veti avea 30 de reputatii. A va conecta la intentie inseamna a va asculta inima si a va conduce pe baza a ceea ce va spune vocea interioara. Daca sunteti foarte ingrijorati despre cum va vor percepe ceilalti, atunci va deconectati de la intentie si permiteti ca parerile celorlalti sa va ghideze. Acesta este ego-ul vostru in toata splendoarea lui. Este o iluzie care sta intre voi si puterea intentiei.


Nu este nimic ce nu puteti face, decat daca va deconectati de la puterea Sursei si deveniti convinsi ca scopul vostru este sa le demonstrati celorlalti cat de superiori si de maestri sunteti si cum va cheltuiti energia, incercand sa va castigati reputatia printre celelalte ego-uri. Faceti ceea ce faceti, pentru ca vocea interioara este intotdeauna conectata si are recunostinta fata de Sursa care o directioneaza. Stati detasati fata de rezultat si luati-va responsabilitatea pentru ceea ce va apartine: caracterul vostru (manifestarea voastra in lume, creatia voastra). Lasati-i pe cei care discuta despre reputatia voastra, intrucat asta nu are nici o legatura cu voi. Sau, cum se spune: felul in care vorbesti despre mine, nu are nici o legatura cu persoana mea.


- Traducator anonim – 

Sursa: http://www.minunemica.ro/2010/05/18/imblanzirea-ego-ului-in-7-pasi/

La cele de mai sus mentionate de Wayne Dyer, as mai adauga inca unul, foarte important:

8. UMORUL

Ego-ul se ia mereu in serios. Oamenii seriosi, patrunsi de importanta rolului / misiunii lor, fie el si in domeniul spiritual, se deconecteaza de la Sursa, de la energia vietii. Umorul vine din intelegerea relativitatii oricaror valori si din faptul ca suntem cu totii intr-un joc cosmic fara nicio miza. A fi aliniat cu Sursa, cu Viata presupune relaxare, deschidere, acceptare, lipsa judecatilor, curiozitate de a experimenta... "Pana cand nu veti deveni precum copii (adica inocenti / lipsiti de judecata si curiosi) nu veti intra in Imparatia Cerurilor" zicea Iisus. La ce ar servi seriozitatea in aceasta uriasa gluma cosmica, unde nu e nimic de pierdut sau de castigat, ci doar de experimentat?

Capacitatea de a rade, in primul rand de tine insuti, arata ca esti constient ca tu nu esti experientele tale, ci doar observatorul lor. Osho zicea: "Un om serios nu poate rade din suflet, nu poate dansa, nu se poate juca. [...] Rasul si buna dispozitie reintorc energia spre tine. Cand dispare rasul autentic se intimpla un fel de castrare spirituala."

Seriosul depune eforturi, de cele mai multe ori inspre un obiectiv trasat de Ego. Chiar si eforturile spirituale vin tot din faptul ca Ego-ul a preluat un obiectiv... spiritual. Iata ce spune tot Osho despre atingerea Iluminarii, cea mai inalta treapta de Constiinta: "Nenumarate vieti am lucrat asupra mea, luptandu-ma, facand tot ce se poate face, insa nu s-a intamplat nimic. Acum inteleg de ce nu s-a intamplat nimic. Efortul in sine era, de fapt, obstacolul... Nu vreau sa spun prin aceasta ca se poate ajunge fara cautare. Cautarea este necesara, insa vine o vreme cand ea trebuie lasata in urma. Si in ziua in care cautarea s-a oprit ... a inceput sa se intample. O noua energie s-a ridicat ... Venea de nicaieri si de pretutindeni. Era in arbori si in stanci, in cer, in soare si in aer - iar eu credeam ca este foarte departe. Si era atat de aproape ..."



Va invit sa cititi si articolul Mariei Timuc pe aceasta tema intitulat "Seriozitatea... imorala": http://www.jurnalul.ro/editorial/seriozitatea-imorala-598689.htm